Dé manier om af te vallen is niet (alleen) te letten op wat je eet, maar ook (en vooral) door de verbranding van je lichaam op te voeren. Dat doe je voornamelijk door regelmatig te bewegen.
Het metabolisme, wat je lichaam verbrandt in rusttoestand, verschilt van persoon tot persoon: vrouwen hebben over het algemeen een trager metabolisme dan mannen, anderen worden geboren met een supersnel metabolisme waardoor ze kunnen eten wat ze willen zonder bij te komen. Er zijn ook manieren om je metabolisme, de snelheid waarmee je lichaam calorieën verbrandt, op te drijven.
1) Bouw spieren op
Spieren verbanden redelijk wat calorieën om zichzelf in stand te houden. Ook als je niet beweegt, verbrand je dus meer calorieën als je spieren hebt. Per kilo zijn dat vier calorieën tegenover ééntje per kilo vet. Dat lijkt een klein verschil, maar het kan behoorlijk oplopen. Daarom is het bij het sporten ook belangrijk spierversterkende oefeningen te doen.
Dat kan door deze te trainen met fitnesstoestellen of door 'zware' lessen als pilates of klassiek ballet te volgen.
2) Push jezelf
'Gewoon' bewegen, op een comfortabel niveau dat je niet te erg uitput, is een slecht idee als je je metabolisme wil verhogen. Je moet jezelf durven pushen en je grenzen durven verleggen. Sommigen zijn mentaal sterk genoeg om zelf steeds verder te gaan, anderen doen het beter onder begeleiding.
Een makkelijke manier is door intensieve lessen te volgen, zoals aerobics. Zo ga je verder dan je uit jezelf zou gedaan hebben. Het is bewezen dat het metabolisme nog voor uren na een aerobicsles verhoogd is. Wat ook werkt is sprintjes inbouwen in je wandelingen of leren lopen met programma's als Start to run.
3) Drink meer water
Je wordt er mee doodgeslagen, maar water helpt echt om af te vallen. Je lichaam heeft immers water nodig om de calorieën te verbranden. Zelfs een lichte dehydratatie kan je metabolisme al vertragen. Vaak is de richtlijn zeker 1,5 liter te drinken, maar het blijkt dat 8 glazen het beste effect hebben.
Om aan je vochtinname te raken, drink je best een glas water voor elke maaltijd. Vergeet ook niet extra te drinken na het sporten, op warme dagen of als je koffie, thee of alcohol drinkt. Deze dranken onttrekken namelijk water aan je lichaam.
4) Drink je drankjes ijskoud
IJskoude drankjes koelen je lichaam af, waardoor je lichaam harder moet werken om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Of hoe je je metabolisme kunt opdrijven met simpele middeltjes...
5) Eet vaker
Kleine stukjes eten om de zoveel uur, kan je metabolisme een boost geven. Door te eten, krijgt het geen tijd om stil te vallen of trager te worden, waardoor je meer verbrandt. Bovendien eten snackende personen minder tijdens de maaltijden. Het spreekt voor zich dat de snacks liefst gezond zijn.
6) Maak het pittig
Je eten, niet je (seks)leven. Pikant eten bevat chemicaliën dat je metabolisme naar de hoogste versnelling stuwt. Een koffielepeltje chilipeper verhoogt je metabolisme met een kwart. Het effect is helaas maar van korte duur (een half uur). Vele kleintjes maken een groot!
7) Drink meer zwarte koffie
Koffie verhoogt je metabolisme gemakkelijk voor een paar uur. Maar dat geldt enkel als je geen melk, room of suiker toevoegt, want daardoor neem je meer calorieën op dan je verbrandt. Omdat koffie vocht onttrekt aan het lichaam, is het wel belangrijk om water te blijven drinken.
8) Eet meet proteïnen
Sommige diëten zijn er op gebaseerd: proteïnen. Waarom? Om proteïnen te verteren heeft het lichaam twee keer zoveel calorieën nodig. Kies wel altijd voor mager vlees, vis, tofu, noten, bonen, eieren en magere zuivelproducten.
9) Groene thee helpt ook
Groene thee heeft een dubbel voordeel: het bevat cafeïne (wat opwekt en dus je metabolisme stuwt) én catechine, wat de vetverbranding helpt. Eén kopje werkt algauw enkele uren maar drie tot vier kopjes dagelijks wordt aangeraden.
10) Vermijd crash-diëten
Te weinig calorieën opnemen is nooit een goed idee, maar minder dan 1000 calorieën per dag opnemen valt al helemaal te vermijden. Zéker als je je metabolisme wil versnellen. Deze crashdiëten kunnen je op korte termijn wel enkele kilo's kosten, maar vooral omdat spieren afgebroken worden. Hoe minder spieren je hebt, hoe trager je metabolisme (zie ook puntje 1). Met als uiteindelijk resultaat, dat als je weer meer eet, dat je sneller bijkomt.
11) Sport 's ochtends
Door te sporten voor je gegeten hebt, geef je je metabolisme een enorme boost. Een effect dat het grootste deel van de dag blijft duren. Een kopje koffie drinken voor je sport, verhoogt het metabolisme nog wat extra.
Hoewel elk van deze voedingsstoffen werkelijk je metabolisme verhogen, blijft hun effect (ook gecombineerd) eerder klein in vergelijking met wat je moet verbranden voor een blijvend gewichtsverlies. Vaak sporten blijft de beste manier, deze voedingsmiddelen kunnen je wel een extra duwtje in de rug geven