proteïnedieet

Er bestaan duizenden verschillende diëten, maar best kun je er een uitkiezen waar je jezelf goed bij voelt. Een van de diëten die op dit moment erg in trek zijn, is het proteïnedieet. Volgens onderzoek zouden proteïnen je honger stillen, waardoor je minder snel naar snacks en tussendoortjes gaat grijpen.

Diëten die rijk zijn aan proteïnen en een gemiddelde hoeveelheid koolhydraten bevatten hebben, in combinatie met lichaamsbeweging, een uitstekende reputatie op het terugdringen van de lipiden (vetten) in het bloed. De vetten worden verbrand zonder dat je honger hebt. Hoe proteïnen het hongergevoel tegenwerken, is nog niet geweten, maar het zou kunnen dat de hersenen tijdens het dieet minder hongerstimulerende hormonen ontvangen. Maar er moet nog meer onderzoek naar gebeuren.

We hebben ons heel leven lang proteïnen nodig voor verschillende lichaamsfuncties. Proteïne is het belangrijkste bestanddeel van alle cellen, waaronder spieren en beenderen. Het lichaam heeft het nodig om te groeien, te ontwikkelen, om zich te verzetten tegen infecties. De aangeraden dagelijkse hoeveelheid proteïnen voor mannen is 56 gram, voor vrouwen 46 gram. Volgens het proteïnedieet zou van alle calorieën die een normale volwassene op een dag binnenspeelt, zo’n 35% proteïnen moeten zijn, wat overeenkomt met 120 gram proteïnen.

Aan het eten van veel proteïnen zijn geen risico’s verbonden, tenzij je een nierziekte hebt. Als je je proteïne-inname wilt verhogen, kun je dit best geleidelijk aan doen en verspreiden over een week. Praat op voorhand ook eens met je dokter over het dieet.

Proteïnen zijn belangrijk, maar koolhydraten en vetten ook. Probeer dus wel het nodige evenwicht te bewaren. Neem bij iedere maaltijd een portie magere proteïnen, maar combineer ze met goede koolhydraten als noten, zaadjes, olijven, olie, vis en avocado. Niet alle proteïnen zijn hetzelfde. Kies voor proteïnen die weinig vetten en calorieën bevatten, zoals mager vlees, bonen, soja en magere zuivelproducten. Een paar ideetjes: een portie vis of kip, eieren, melk, magere yoghurt, sojamelk, tofu, kaas, sperziebonen, linzen, noten, graan en pasta.