Frisdranken


Het woord "frisdrank" dekt een hele lading limonades. Een limonade is meestal koolzuurhoudend (prik) en samengesteld uit water, suikers en aroma's. Soms zijn er ook aromatiserende extracten van vruchten of planten aan toegevoegd. Lees je op het etiket "vruchtenlimonade", dan is er minimum 10 % vruchtensap onder gemengd.


Te veel frisdranken gebruiken is vaak één van de belangrijke voedingsfouten bij personen en vooral ook bij kinderen met overgewicht. Met een blikje frisdrank (0,33 l) heb je al snel zo'n 7 klontjes suiker of ongeveer 150 kcal binnen. Coladranken bevatten bovendien caffeïne, een opwekkende stof, waardoor vooral kinderen snel opgewonden of prikkelbaar kunnen worden.


In light-frisdranken is suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen die weinig of geen calorieën aanbrengen. Dit is echter geen reden om "light" voortaan als je favoriete dorstlesser te laten zijn. Voor deze zoetstoffen gelden immers maximale hoeveelheden die we dagelijks mogen consumeren. In het bijzonder bij kinderen kan deze maximumwaarde al snel na enkele glazen worden bereikt.

Vanaf wanneer vermager je met sporten?

De minste beweging helpt om je gewicht beter te controleren en ongewenste gewichtstoename te vermijden. Door lichaamsbeweging neemt de verbranding toe. Als de activiteit lang genoeg duurt, worden eigen vetreserves aangesproken.

Om af te vallen geef je best de voorkeur aan fysieke uithoudingsactiviteiten. Zo zijn wandelen, zwemmen en joggen voor het bereiken van gewichtsverlies aan te raden boven sprinten of squash.

In de lever en de spieren is er een kleine voorraad aan suiker (het glycogeen of de glucosereserve). Na 30 minuten fysieke inspanning zijn ze uitgeput. Eens de suikers uitgeput zijn, maakt het lichaam gebruik van een andere energiebron. Vanaf dit moment worden de vetweefsels aangesproken. Om lichaamsvet te verliezen is het dus van belang dat je kiest voor een fysieke activiteit met een matige intensiteit die voldoende lang duurt (minstens een half uur). Specialisten raden ongeveer 45 minuten inspanning per dag aan. Deze manier is efficiënter dan één lange sportactiviteit slechts eenmaal per week. Hoe meer je beweegt, hoe meer calorieën je verbrandt.

Spuibieren zichtbaar krijgen?

Buikspieren zijn een afspiegeling van een fit lichaam. Een persoon met zichtbare buikspieren straalt energie en “gezondheid” uit. Maar hoe krijg je mooie buikspieren?

Misschien denk ook jij dat je enorm veel buikspieroefeningen moet doen. Maar dit is niet waar. Buikspier oefeningen versterken enkel je spieren, net zoals andere oefeningen de andere spieren in je lichaam versterken.

Situps maken je spieren sterker, maar daarom nog niet zichtbaar. Wil je een “sixpack” dan moet je het overtollige lichaamsvet weg zien te krijgen. En dit kan NIET door enorm veel buikspieroefeningen te doen, wat handige verkopers je ook proberen wijs te maken… Om de andere dag 3 sets van 30 situps moet voldoende zijn om je buikspieren te versterken.

Deze worden pas zichtbaar als je percentage lichaamsvet laag genoeg is. Dit doe je door gezond en evenwichtig te eten, je metabolisme hoog houden (en eventueel verhogen, dit kan al door simpele technieken toe te passen) en regelmatig beweging te nemen.

Moet je dan fanatiek gaan sporten? Nee, dit is niet nodig.

Het geldt wel: hoe actiever je bent, hoe beter en sneller resultaat je boekt. Maar het is absoluut niet nodig om te lopen tot je ingevallen wangen krijgt. Dagelijks zo’n 45 tot 60 minuten wandelen zorgt bij de meeste mensen al voor een fantastisch resultaat. Op voorwaarde dat je alle andere richtlijnen nauwkeurig toepast, natuurlijk.

Het heeft geen zin om regelmatig beweging te nemen en buikspieroefeningen te doen, terwijl je ongezond en veel te veel eet. Afvallen is een combinatie van verschillende factoren. Eens je deze factoren toepast, merk je al zeer vlug heel goede resultaten.

Misvattingen omtrent een wasbordje

1 Door het uitvoeren van buikspieroefeningen worden je buikspieren wel sterker, maar het lichaamsvet dat er over heen ligt, verdwijnt er niet door. Je overtollig lichaamsvet raak je enkel kwijt door gezonde voeding en regelmatig (milde) beweging.

2 Om het lichaamsvet op je buikje kwijt te raken, hoef je niet hevig te sporten. Veel mensen gaan hardlopen als ze willen vermageren, maar in feite is dat helemaal geen effectieve methode. Er bestaan andere methodes die je buikje sneller doen verdwijnen.

3 Vetverbranders en dieetsupplementen zullen je buikje niet doen kwijtraken. De meeste van deze producten zijn hun geld niet waard, terwijl sommige producten je wel een goede ondersteuning bieden. Maar ook niet meer dan dat. Als je denkt dat je buikje gaat verdwijnen door gewoon een pilletje in te nemen, moet ik je teleurstellen. Regelmatig buikspieroefeningen, gezonde voeding en milde beweging is de sleutel tot succes.

4 Regelmatig zie je reclame voor allerlei apparaten die je buikspieren versterken. In feite is het allemaal onzin. Om je buikspieren op een effectieve manier te trainen (met uiteindelijk een wasbordje als resultaat) heb je geen dure producten nodig. Het enige wat je nodig hebt, zijn gemakkelijk kleren en een vlakke ondergrond. Laat je niet langer misleiden, sterke buikspieren krijg je door de juiste oefeningen met de juiste techniek uit te voeren.

5 Er zijn heel wat “gezonde producten” die eigenlijk gewoon vermomd junkfood voor je zijn. De producenten willen je laten geloven dat ze gezond voor je zijn, maar in feite zorgen ze gewoon voor meer buikvet en lichaamsvet op andere plaatsen. Wil je een wasbordje, laat je die producten dus best links liggen.

Een Crosstrainer

Tips voor het kopen van een crosstrainer
U wilt uw conditie verbeteren of wilt u misschien een paar kilo minder op de weegschaal zien staan? U zoekt hiervoor een fitnessapparaat dat u hierbij behulpzaam zou kunnen zijn. Dan is een crosstrainer wellicht iets voor u. Hieronder kunt u een aantal tips en informatie lezen, die u een duidelijk beeld kunnen geven wat een crosstrainer precies inhoud. Waarschijnlijk bent u na het lezen ervan al zo enthousiast geworden dat u niet kunt wachten met kopen van een crosstrainer om direct te kunnen beginnen.



1. Wat is een crosstrainer precies?

We spreken van een crosstrainer als een fitnessapparaat dat zorg kan dragen voor een algehele cardiotraining. De crosstrainer is uitermate geschikt om uw conditie te verbeteren of om af te vallen. Een combinatie hiervan behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. De crosstrainer is eigenlijk een combinatie van 4 verschillende onderdelen dat in een apparaat is samengevat. Namelijk de fiets, loopband, step en skitrainer. Hierdoor worden bij de training op het apparaat vrijwel alle spiergebieden gebruikt.

2. Formaat van de crosstrainer

Een crosstrainer is zeker geen makkelijk hanteerbaar fitnessapparaat. Het neemt nog al flink wat ruimte in beslag, zodat u eerst moet nagaan of en waar u de crosstrainer kunt plaatsen. Er zijn ook opklapbare modellen verkrijgbaar, wat een oplossing kan zijn voor mensen met weinig ruimte. Veel crosstrainers zijn uitgerust met wielen aan een kant, zodat deze eenvoudig te verplaatsen is.

3. Mogelijkheden van de crosstrainer

De meeste crosstrainers hebben mogelijkheden waarmee u bepaalde zaken kunt instellen. Zo kunt u bijvoorbeeld de zwaarte van de oefening handmatig instellen. Hebt u behoeft aan een lichte training dan stelt u de crosstrainer minder zwaar in, dan als u wat zwaarder wilt trainen. Daarnaast hebben crosstrainers vele mogelijkheden op het gebied van hartslagmeting, kunnen zien hoeveel calorieën u verbruikt tijdens de training en kan er een tijdsduur worden ingesteld.

4. Trainen op de crosstrainer

Als u vanaf het nulpunt begint en zeg maar geen tot weinig conditie heeft is het verstandig om langzaam aan te beginnen. Zo kunt u bijvoorbeeld beginnen met 10 minuten in de lichtste stand en dit langzaam per keer opvoeren. Indien u resultaat wilt boeken zult echter wel regelmatig moeten trainen en niet af en toe als u zin heeft er gebruik van maken. U kunt als houvast voor u zelf een trainingsprogramma met vaste tijden en dagen opstellen. U houdt het dan vast langer vol.

Cardio training: vet verbranden


Cardio training: vet verbranden

Overgewicht wordt een steeds meer besproken onderwerp. Het wordt ook een steeds groter probleem. Cardiotraining is een effectieve manier om van je overgewicht af te komen. Helaas duren deze trainingen vaak erg lang en hebben mensen moeite met de tijd en motivatie hier voor te vinden. In dit artikel bespreken we de voordelen en methoden van cardiotraining.




Wat is cardiotraining?

Cardio is een afkorting van cardiovasculair, wat betekent dat je hartslag omhoog gaat. Bij cardiotraining werk je op 60% a 70% van je hartslag. Het is langdurig bewegen, maar niet zodat je je longen uit je lijf jaagt. Bij cardio training moet je denken aan fietsen, hardlopen, roeien, zwemmen, steppen enz.

Voordelen van cardiotraining

- Het is een uitstekende manier om overtollige energie (calorieën) te verbranden, doordat de temperatuur van je lichaam stijgt, en je hart het vet “wegpompt”.

- Het verhoogt je longcapaciteit.

- Het verbetert de conditie van je hart, waardoor de kans op hartaanvallen vermindert, je bloeddruk afneemt en je cholesterolgehalte afneemt.

Hoe vaak moet je trainen?

Om vet te verbranden moet je minimaal 4 keer per week een half uur of langer sporten. Je moet op een intensiteit trainen, zodat je lichaam gaat zweten, maar je niet de longen uit je lijf traint. Het best kun je hierbij een hartslagmeter gebruiken en op 60 tot 70 procent van je maximale hartslag trainen. Hoe vaker je traint, hoe meer calorieen je verbrandt.
Om je conditie te behouden moet je ongeveer 2 tot 4 keer per week 25 minuten of langer trainen.

Welke soort cardiotraining is het best?

Geen enkele soort cardio training is het best te noemen. Je kunt het best de sport uitoefenen die je het leukst vindt, en waarmee je het meest gemotiveerd bent. Natuurlijk is het wel belangrijk om af en toe te wisselen van soort sport, omdat je zo gewenning voorkomt. Wissel bijvoorbeeld 4 dagen per week tussen fietsen, hardlopen, skaten en zwemmen.

Plaatselijk vermageren is een illusie.

Oefensessies voor specifieke probleemzones helpen niet. De spieren van het aangepakte gebied worden dan wel gestimuleerd, het vetlaagje boven die spieren verdwijnt er niet mee, zo schrijft het tijdschrift Bodytalk. Daarmee wordt de illusie om 'plaatselijk' te vermageren doorprikt.




Reservoirs
Vetlagen zijn geen reservoirs die alleen voor de lokale spieren dienen, verklaart Bodytalk. De brandstof voor de spieren, die bestaat uit suikers en vetten, wordt via het bloed aangevoerd en komt van overal in het lichaam. Het is dus niet omdat je sit-ups doet, dat precies het vetlaagje ter hoogte van je buik daardoor zal verminderen.

Volledige training
Dat betekent dus ook dat wie wil vermageren best gewoon regelmatig kan sporten, liefst in combinatie met een gezond dieet. Dan verlies je wel iets sneller vet in en rond de buik dan elders, maar je verliest ook vet op andere plaatsen, zoals in de bovenarmen, de dijen en de borsten. Welke sport je beoefent, maakt daarbij niet zoveel uit.

Bij elke beweging verbrand je een beetje energie. Dat is ook de reden waarom zenuwachtige mensen vaak magerder zijn dan rustige types. Of hoe je ook kan afvallen zonder uren te sporten. Al is 'echt' sporten wel aangeraden voor wie vrij veel wil afvallen.

Een Sekspartij is Gezond

Maak van seks je work-out en sla twee vliegen in één klap. Als je het op de juiste manier doet, word je namelijk fitter en slanker van een vrijpartij. We geven je enkele tips voor sportieve standjes.

Stretchen
Bij elke sport die je doet, is het belangrijk te stretchen. Buig je daarom voorover en leg je handen op de leuning van een stoel, terwijl je je benen strekt. Je partner kan je dan langs achter penetreren, let er wel op dat je benen de hele tijd de juiste houding aannemen.

Boven
Vrouwen kunnen vaak makkelijker een orgasme krijgen wanneer zij bovenop zitten. Maar dit standje heeft ook nog sportieve voordelen. Laat je partner rechtop zitten en sla je benen rond hem. Gebruik je armen om jezelf op en neer te bewegen. Zo train je je triceps, biceps en voorarmen. Gebruik de hulp van je benen als je armen niet sterk genoeg zijn. Zo train je ook je dijen.

Hurken
Nog een leuke oefening om je benen steviger te maken, is de volgende: je partner ligt plat op zijn rug en jij hurkt op hem. Ga vervolgens rustig op en neer, je mag je armen gebruiken als hulp. Wees voorzichtig, het is niet de bedoeling dat je je rug pijn doet. Als je moe wordt, neem dan even een pauze. Niet iedereen is dit standje gewoon en het vraagt wel wat oefening.

Missionaris
De missionarishouding lijkt geen vermoeiend standje voor vrouwen, maar je kan het wel zo maken. Tijdens het vrijen kan je je rug krommen en je buikspieren opspannen. Wil je nog een stapje verder gaan, span dan tegelijkertijd je bodembekkenspieren op. Je partner zal er ongetwijfeld ook meer ook plezier door beleven.

Benen in de nek
Nog een leuke oefening om je beenspieren te trainen is door ze in zijn nek te zwieren als je onderaan ligt. Dit maakt je beenspieren steviger en stretcht ze. Daarnaast train je ook je buikspieren. Probeer, als het gaat, om hierbij ook je rug te krommen, dit levert extra oefening voor je buik op.

Zinloos Vermageren

Twee op drie mensen die een dieet volgen, zijn binnen de kortste keren zwaarder dan voor ze met hun afslankpoging begonnen.
Dat blijkt uit een grootschalige analyse van 31 studies over het onderwerp die deze maand werd gepubliceerd in de American Psychologist , het vakblad van de officiële psychologenvereniging in de VS.





Met een dieet kan je 5 tot 10 procent van je gewicht verliezen, maar bij de meeste mensen komen die kilo's er opnieuw bij, plus nog extra gewicht. Een ontzettend frustrerende ervaring na weken, maanden en soms zelfs jaren van calorieën tellen en hongeren. Het is het bekende jojo-effect dat optreedt na negen van de tien diëten.


De bejubeling van de slanke lijn, de maatstaf voor succes, en de voortdurende waarschuwingen voor de risico's van zwaarlijvigheid maken mensen met gewichtsproblemen kwetsbaar. Het leven is voor velen een permanente strijd om het eetgedrag onder controle te houden. Er bestaat helaas geen toverformule om de spiraal te doorbreken. Gewichtsproblemen los je niet op met een kortstondig eenzijdig dieet.


De oplossing bestaat
Zwaarlijvigheid is een chronische ziekte met een epidemisch karakter. In ruim tien jaar tijd steeg het aantal zwaarlijvigen wereldwijd van 12 tot 22 procent. Er is maar één oplossing: anders gaan leven, meer bewegen en gezonder eten. Een dieet duurt maar even, terwijl het roer juist voor altijd om moet. Daarbij kan een diëtiste een eerste aanzet geven. De voedingsanamneses die worden afgenomen, brengen vaak voedingspatronen met weinig groente en fruit, maar veel vet en suiker aan het licht. Dat moet eerst worden bijgestuurd.

Overgewicht en zwaarlijvigheid zijn een combinatie van aanleg en omgeving. Dat verklaart waarom er mensen zijn die biefstuk-friet kunnen eten zonder een grammetje aan te komen en anderen bij het minste al uitdijen.
Een van de verklaringen voor dit verschil is voedsel dat van alles 'te' is: te vet, te zoet, maar ook te snel verorberd, zoals in de auto en bij de bushalte. De meeste zwaarlijvigen eten heel snel en hebben een vette lever. Volgens een Amerikaanse chirurg bestaat er een verband tussen snel eten en leververvetting. Kijk maar naar de dierenwereld: hoe sneller ganzen worden vetgemest, hoe vetter en dus lekkerder hun lever.
Een streng dieet met dertig gram van dit en veertig gram van dat is totaal zinloos, want dat ontmoedigt alleen maar en draait uit op een mislukking. Kleine veranderingen in de eetgewoontes daarentegen werken wél. Je valt dan minder snel maar wel duurzamer af.

Onbeperkt eten?


Wanneer je aan het diëten slaat is het meestal niet raadzaam om veel te eten. Toch zijn er verschillende voedingsmiddelen die je onbeperkt op je voedingslijstje mag zetten én die je bovendien nog eens helpen om te vermageren!




Pompelmoes
Het is bewezen dat je gewicht kan verliezen door een halve pompelmoes te eten voor iedere maaltijd. Snij je pompelmoes in kleine stukjes of pers hem uit...het resultaat blijft hetzelfde! Bovendien bevat pompelmoes ook nog anti-kankerstoffen. Ideaal dus!

Sardientjes
Deze kleine visjes zitten vol proteïnen waardoor je suikerspiegel beter op peil blijft en je metabolisme gestimuleerd wordt. Verder bevatten ze ook heel wat Omega 3. Dit zorgt ervoor dat je cardiovasculair systeem aangesterkt wordt maar ook dat je "moodswings" beter onder controle gehouden worden waardoor je minder naar snoep en fastfood zult grijpen.

Pompoen
Hét Halloween-kenmerk bij uitstek zit propvol vezels en bevat heel weinig calorieën. Studies wezen in het verleden uit dat een hoge opname van vezels samengaat met een betere controle over je gewicht. Vergeet ook niet dat je pompoen heel makkelijk kan klaarmaken en dus tijd wint tijdens het klaarmaken hiervan!

Vlees
Het klinkt misschien een beetje raar, maar vlees is een uitstekend dieetmiddel, op voorwaarde natuurlijk dat het niet volgepropt zit met antibiotica, pepmiddelen en hormonen. Ga dus voluit voor vlees waarvan je weet dat het afkomstig is van dieren die lekker in de wei hebben staan grazen.

Groene thee
Deze theesoort is een ideale vermageringskuur én het barst van de anti-oxidanten. Bovendien regelt het de lichaamstemperatuur en houdt het je hart gezond. Groene thee laat je metabolisme harder werken en versnelt de vetverbranding. Volgens verschillende studies zou vijf kopjes groene thee per dag zeker moeten resulteren in gewichtsverlies.

Hoe helpt groene thee met vermageren?

Oorsprong groene thee

De groene thee komt oorspronkelijk uit China. De chinezen gebruikten 4000 jaar geleden al groene thee voor de behandeling van verschillende ziekten zoals hoofdpijn en depressies. Groene thee is afkomstig van de Camellia Sinensis. Het is een niet-gefermenteerde thee. Dus alle natuurlijke stoffen worden behouden. De theebladeren worden direct na het plukken tijdens een kort moment verhit. Vervolgens worden ze gedroogd om het vochtgehalte zoveel mogelijk terug te dringen.

Anti-oxidantwerking van groene thee

Groene thee bevat catechinen. Catechinen zijn zeer sterke anti-oxidanten die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn elektrisch geladen deeltjes die de celwanden en celkernen van ons lichaam beschadigen en het verouderingsproces versnellen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die bijvoorbeeld ontstaan bij stresssituaties.


Voordelen van groene thee

Groene thee heeft vele voordelen waar de Chinezen sinds de oudheid dankbaar al gebruik van maakten zoals:

- bescherming tegen allergische reacties
- ter voorkoming van hart- en vaatziekten
- reguleert bloeddruk en cholesterol
- voorkomt de groei van tumoren (kanker)
- bescherming tegen cariës
- is antiviraal, dus ter ondersteuning bij allerlei virale aandoeningen
- is antibacterieel
- veroudering tegen gaan, en dan vooral veroudering van de huid
- bloedsuiker regulerend
- versnellen metabolisme


Snel vermageren met groene thee


Wel oppassen met zogezegde dieet of "snel afvallen" thees op basis van groene thee. Deze bevatten vooral de stof senna die laxerend werkt. De volgende ochtend weegt u inderdaad minder. Uw darmen zijn voor een groot deel geledigd door de laxerende werking van senna. Gebruik enkel zuivere groene thee die verkrijgbaar is in de apotheek. Lees hier meer over waar en welke groene thee u moet kopen. Groene thee uit de supermarkt bevat dikwijls een iets minder concentratie aan groene thee. De inhoud staat meestal ook niet vermeld op de verpakking. Echte groene thee bevat minstens 1,8 gr biobladgroene thee.


Bijwerkingen van groene thee

Groene thee bevat cafeïne. Cafeïne heeft invloed op verschillende organen in het lichaam zoals het hart en de nieren. Cafeïne beïnvloedt ook het centraal zenuwstelsel en de stofwisseling. Slapeloosheid is één van de minder leuke bijwerkingen. Uiteindelijk bevat groene thee een stuk minder cafeïne dan gewone koffie. Drink groene thee met mate.

Weetjes die wegen

• Niet alleen menselijke zwak-heid kan een dieet in de weg staan, soms zit aanleg voor molligheid in de genen, ook hormonen kunnen een rol spelen.

• Afslanken houdt op zich ook een gezondheidsrisico in. Als het vet verdwijnt, komen immers de toxische stoffen vrij die in dat vet opgeslagen zaten.

• Mannen verliezen makkelijker kilo's dan vrouwen omdat ze een sneller metabolisme hebben. Bij vrouwen na de menopauze vertraagt dat metabolisme nog meer, vandaar dat afslanken bij hen moeizamer gaat.

• Sommige mensen zeggen dat ze al bijkomen van naar eten te kijken. Dat kan in zekere zin kloppen, want uit onderzoek blijkt dat iemand die naar iets lekkers kijkt, evenveel insuline in het bloed krijgt als degene die het opgegeten heeft. En insuline bevordert het opslaan van vet...

• Slechte slapers verdikken sneller dan mensen die genoeg en goed slapen.

• Sommige geneesmiddelen - anticonceptiepillen, fertiliteitbehandelingen, antidepressiva - stimuleren de eetlust.

• Intensief sporten is goed, maar neem een pauze om het halfuur. Overgewicht zou niet alleen de spieren, hart en gewrichten, maar ook de hersens belasten. Hoe dat komt, is niet duidelijk.

• Soms verdikken mensen ook van kunstmatige zoetstoffen, omdat ze meer gaan eten.

• Wat u eet bepaalt uw gewicht, maar wat u drinkt is even belangrijk. Als u wilt afvallen, houdt u het bij water. Vermijd bier en andere alcoholische dranken, alsook frisdranken.

• Kies zoveel mogelijk voor voedingsmiddelen met een lage glycemische index.

Voorbeelden van voeding met complexe koolhydraten en/of goede vetten

Groene groente: Spinazie, andijvie, broccoli, boerenkool, spruiten, sperciebonen.
Deegwaren: Donkerbruin brood, volkoren brood, meergranen brood, roggebrood.
Vis: Eigenlijk alle onbewerkte soorten vis, dus niet gebakken of gefrituurd.
Vlees & Gevogelte: Biefstuk, rundergehakt, rosbief, kipfilet, kalkoenfilet.
Broodbeleg: Alles uit de Vlees & Gevogelte hierboven + pindakaas, slankie, sommige kaassoorten.
Andere groente: Komkommer, bloemkool, wortelen, asperges, tomaten.
Noten: Walnoten, cashewnoten, pistachenoten, japanse mix.
Ontbijtgranen: Bambix, brinta, havermout.
Dranken: Bijna alles waar light op staat en geen alcohol in zit, sojamelk, en uiteraard water.











In de tweede lijst die je hierboven ziet heb ik voorbeelden gegeven van goede voeding. Voeding die veelal bestaat uit redelijk complete eiwitten, complexe koolhydraten of onverzadigde vetten, en soms ook een combinatie daarvan. Ook hier geld weer: als er een - in jouw ogen - gezond product niet bij staat, is dat niet automatisch een ongezond product, dit is gewoon een greep uit de collectie van gezonde voeding. Complexe koolhydraten is het meeste te vinden is groene groente, de ontbijtgroep en granen, of producten waar hele granen in zitten. Redelijk complete eiwitten uit producten zoals ik eerder had beschreven, en onverzadigde vetten uit vis en noten. Naast het feit dat deze producten de juiste macronutrienten bevatten, zitten ze ook nog vol met vitamines, mineralen en voedingsvezels - dingen die niet echt onbelangrijk zijn voor een goede gezondheid.

Voorbeelden van voeding met simpele koolhydraten en/of slechte vetten

Hieronder zie je een lijst met voorbeelden van slechte voeding. Dit is voeding die tenminste simpele koolhydraten, verzadigde vetten, of weinig eiwitten bevatten, maar vaak is het zelfs een combinatie daarvan. Deze voeding is redelijk onder te verdelen in groepen, en uit elke groep heb ik een aantal voorbeelden gegeven van slechte voeding. Als je nog een product te binnen schiet waarvan jij denkt dat het slecht voor je is, en hij staat er niet bij, is dat niet gezegt dat het automatisch een goed product is, dit zijn alleen enkele voorbeelden. De slechtse voeding is voeding met een combinatie van veel simpele koolhydraten en verzadigde of transvetten (transvetzuren worden in verband gebracht met hart en vaatziekten, diabetes en kanker) zoals roomijs, chocoladekoekjes of een frikandel met mayo.












Chocolade: Chocola, chocolademelk, chocoladecake, chocopasta.
Deegwaren: Koekjes, spritsen, wafels, cake, ontbijtkoek.
Witte sauzen: Knoflooksaus, mayonaise, frietsaus, dipsausjes.
Zoet broodbeleg: Jam, hagelslag, vruchtenhagel, bastardsuiker, stroop.
Frituur: Hamburgers, frikandellen, kroketten, loempia's, bitterballen.
Broodbeleg: Kaas (niet alle), leverworst, smeerworst, ham, boterhamworst.
Snoepwaren: Alle soorten snoep, zoetjes, drop, zuurtjes.
Bakkerswaren: Wit brood, beschuit, taart, vruchtengebak, pasteitjes.
Dranken: Cola, sprite, bier, wijn, fanta, energiedranken, siroop.